Gåvokort

Ge bort ett gåvokort till personalen, de bästa kunderna eller någon i din närhet som du bryr dig om!

Att ge bort ett gåvokort är i många fall smartare än att försöka hitta en present som passar alla. Det blir en perfekt julklapp, en present inför jubileet eller en överraskning till företagseventet. Ett gåvokort kan även vara en utmärkt vinst i en tävling eller marknadsföringskampanj.

 

Gåvokort

Vad är gåvokort?

Ett gåvokort är en slags presentkort som kan beställas och lösas in online. Det är en perfekt present i alla situationer när du inte är helt säker på vilken present som passar bäst.

Gåvokort passar som present till:

 • Personal: Det flesta gåvokort köps till anställda i företag, myndigheter, kommuner och organisationer. Visa dina medarbetare din uppskattning!
 • Kunder: En god kundrelation är ett måste för det långsiktiga företaget. Trevliga företagspresenter vid väl valda tillfällen är ett sätt att underhålla kundrelationen.
 • Familj och vänner: Har du svårt att bestämma vad du ska köpa till jul? Ett gåvokort till jul kan vara lösningen!

Så fungerar gåvorkort

Det är lätt att både beställa och använda gåvokort. Inte undra på att de blivit så populära bland företag, myndigheter, kommuner och organisationer!

Så beställer du gåvokort:

 1. Välj en bra leverantör av gåvokort.
 2. Ange prisklass (t.ex. 200 kr, 500 kr eller 1000 kr) och antal kort.
 3. Ange adress och faktureringsuppgifter. Du kan ofta också skriva ett meddelande som ska stå på kortet. Ladda eventuellt upp er logotyp om den ska tryckas på kortet.
 4. Betala

Så här gör mottagaren för att använda gåvokortet:

 1. Gå in på webbadressen som står på kortet.
 2. Ange den personliga koden.
 3. Välj present och ange adress.
 4. Presenten skickas till mottagaren.

Flera fördelar

Det finns flera fördelar med att ge bort gåvokort:

 • Enkelt: Att beställa gåvokort online går på ett par minuter. Snabbare än så går det knappast att fixa presenter till personal eller kunder!
 • Slipp välja: Ofta behöver du bara välja prisklass. Mottagaren väljer själv bland mängder av presenter.
 • Stor valfrihet: Mottagaren har ett stort sortiment av produkter eller upplevelser att välja bland. Det är nästan omöjligt att inte hitta något som man vill ha.
 • Lätt att lösa in: Mottagaren behöver inte bege sig till en fysisk butik utan väljer lätt present online. Kortet blir därför inte liggande i en låda så att det hinner förfalla.
 • Säkert: Många leverantörer av gåvokort erbjuder ångerrätt så att du kan lösa in kort som du inte delat ut. Det är perfekt till exempel för företagsevent då du inte vet på förhand hur många som kommer.

Olika typer av gåvokort

Det finns nästan oändligt med möjligheter att överraska med ett gåvokort. Gemensamt för de flesta gåvokort är att de tar hänsyn till att det kan finnas stor variation i intresse och smak bland mottagarna.

I huvudsak finns det tre typer av gåvor:

 • Varor: Köksutrustning, inredning, väskor, smycken, kläder och andra varor.
 • Upplevelser: Middagar, vinprovning, whiskyprovning, spa och andra upplevelser.
 • Välgörenhet: Om mottagaren varken vill ha prylar eller upplevelser finns det gåvokort som ger möjligheten att ge bort pengarna till välgörenhet istället. Ett bra sätt att sprida glädjen vidare!

Många gåvokort innehåller flera typer av gåvor och det är upp till mottagaren att själv bestämma vilken typ av gåva hen vill ha.

Med eller utan förgåva

Ibland innehåller gåvokortet en så kallad förgåva. Det är en liten present som mottagaren får när gåvokortet lämnas över för att inte ”bara” få ett kort i samband med utdelningstillfället. Du som beställer gåvokort väljer själv vilken förgåva det ska vara. En förgåva kan till exempel vara en kokbok, en knivslip eller en champagnekork.

Miljövänliga gåvokort

Det blir allt vanligare att beställa miljövänliga gåvokort för att leva upp till företagets eller organisationens miljöpolicy. Klimatfrågor är dessutom något som många anställda håller högt.

Många olika utgivare

Det finns ett stort urval av utgivare att välja bland. Jämför dem för att hitta en leverantör som har intressanta produkter och ett rimligt pris. Det kan även vara ett plus att använda en leverantör som har en lättanvänd sajt så att det blir lätt för mottagaren att lösa in sin gåva.

Dessa är några av de populäraste gåvokorten:

 • Supékort gåvokort
 • Supreme Giftcard
 • Ernst gåvokort
 • Happy Holidays gåvokort
 • Delicard gåvokort
 • Sagaform gåvokort
 • Allxmas gåvokort
 • Joyful gåvokort
 • Mannerströms gåvokort
 • Magasin gåvokort
 • Mitt gåvokort
 • Newport gåvokort
 • Orrefors gåvokort
 • Vinga of Sweden gåvokort

Så väljer du rätt gåvokort

Själva tanken med att ge bort ett presentkort är att det ska vara enkelt. Du överlåter till mottagaren att själv göra ”jobbet”, att välja den gåva han eller vill ha.

Du behöver inte tänka på vad personen önskar sig eller behöver utan välj ett gåvokort med brett utbud. Ditt jobb blir att bestämma belopp på kortet och om gåvokortet ska ha ett brett utbud, men om du vet vad som går hem hos mottagaren, kan du köpa ett kort med lite smalare utbud.

Exempel på kort där utbudet är brett är Vinga Giftcard och Joyful Giftcard, här erbjuds en bredd av produkter i blandade kategorier, om du däremot ute efter mat & delikatesser kanske Supékort det givna valet för dig. Och vill du ha enbart artiklar med inriktning mot köket är Mannerströms gåvokort kortet du ska välja.

En sajt på nätet som har brett utbud av gåvokort är giftcard.se, här hittar du de absolut mest populära gåvokorten i olika prisklasser. Behöver du hjälp med att välja presentkort har giftcard.se en förstklassig support som guidar dig rätt. Lycka till!

Målgrupp

Vilken målgruppen är kan avgöra ditt val av gåvokort även om de flesta utgivare brukar vara tillräckligt breda för att passa de flesta målgrupper. Om du inte vet ifall mottagaren har några speciella intressen kan det vara bra att köpa gåvokort som har ett brett utbud av produkter eller upplevelser.

Om du vet att alla i målgruppen har ett särskilt intresse kan det vara en idé att nischa in dig på ett visst område. Det finns till exempel gåvorkort som specialiserar sig på designprylar, matvaror eller köksutrustning.

Budget

Det finns gåvokort i olika valörer. Många utgivare har kort från ett par hundra kronor upp till runt 1 000 kronor. Tänk på att det är du som köper gåvokort som betalar moms och frakt. Frakten brukar specificeras separat av skattemässiga skäl.

Budskap

Vissa gåvokort går att beställa med personligt meddelande och/eller företagslogga. Det är perfekt om du vill ge bort gåvokort till kunder eller i samband med ett företagsevent.